Voorbeeldbrief nalatenschap (zogenoemde legaat)

Wil jij degene zijn die beslist aan wie jouw waardevolle spullen worden nagelaten als je overlijdt? Je kunt je spullen toewijzen aan een van je nabestaanden. Je maakt van hen dan zogeheten ‘legatarissen’. 

In sommige gevallen kun je zelf dat nalatenschap vastleggen in de vorm van een codicil. Dit kun je doen bij voorwerpen zoals een kostbaar sieraad, kledingstuk of een ander stuk uit de inboedel. Bijzonder aan een codicil is dat het pas rechtsgeldig is zodra het met de hand geschreven is en de datum van schrijven erop vermeld staat. Je kunt het codicil op een plaats bewaren waar nabestaanden het zullen vinden (bijvoorbeeld bij andere belangrijke papieren). 

Voor geldbedragen, kunstvoorwerpen en voertuigen is het niet mogelijk om zelf een codicil op te stellen. Een legaat voor die voorwerpen moet echt via de notaris worden vastgelegd.

Gegevens invoeren

Hoe werkt nalatenschap via een legaat?

  • Om zelf te beslissen over wie bijzondere voorwerpen erft, stel je een legaat op
  • Zo’n legaat stel je op voor bijvoorbeeld kostbare sieraden of een mooi meubelstuk, voor sommige andere voorwerpen is vastleggen bij een notaris nodig
  • Een legaat is alleen geldig wanneer deze met de hand geschreven is en de datum erop staat
1. Vul je gegevens in

Wanneer je onderstaande velden invult worden deze automatisch ingevuld in de voorbeeldbrief.

2. Bekijk de voorbeeldbrief en vul aan
[Woonplaats], [Datum]

Ik [volledige naam zoals in identiteitsbewijs vermeld, bijvoorbeeld Johanna Maria van Dijk], wonende [Adres en woonplaats], geboren op [dd-mm-jjjj] te [Geboorteplaats zoals in uw identiteitsbewijs vermeld] legateer:

[Volledige naam legataris 1 zoals in identiteitsbewijs vermeld], wonende [Adres en woonplaats], geboren op [dd-mm-jjjj] te [Geboorteplaats zoals in uw identiteitsbewijs vermeld] [Voorwerp 1 van nalatenschap, in detail beschreven (Optioneel: verwijs naar een foto waarop het voorwerp staat afgebeeld)] [Herhaal indien u meerdere voorwerpen aan legataris 1 nalaat]

[Herhaal bovenstaande alinea indien u meerdere legatarissen aan wil wijzen]

[Volledige naam zoals in identiteitsbewijs vermeld]
d.d. [dd-mm-jjjj]
te [Plaats]

3. Download de voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief