Voorbeeldbrief van ceremoniemeester

Ben je door een bruidspaar gevraagd als ceremoniemeester? Leuk! Bij de uitnodigingen aan gasten zit vaak een brief namens de ceremoniemeester. Daarin geef je bijvoorbeeld aan wat de wensen van het bruidspaar zijn. Willen ze dat er geen stukjes worden opgevoerd? Foto’s worden ingestuurd? Of hebben ze specifieke cadeauwensen? Dat soort zaken kun je kwijt in een brief van de ceremoniemeester. 

Het hoeft niet heel formeel, voor leuke grapjes is zeker ruimte in een brief voor bij de trouwkaart. Vraag voor de zekerheid even of het bruidspaar de brief nog wil doorlezen voordat hij wordt verstuurd (let er dan wel op dat je verrassingen voor het bruidspaar er even uit laat). Het is immers onderdeel van hun uitnodiging.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n brief. Een aantal alinea’s is optioneel, waardoor je zelf je ideale brief kunt samenstellen. Denk eraan dat een daggast misschien andere informatie nodig heeft dan iemand die alleen voor het feest is uitgenodigd. Pas per type gast je brief aan.

Gegevens invoeren

Wat verwachten gasten te lezen in een brief van de ceremoniemeester?

  • Mogen gasten een toneelstukje of andere act opvoeren?
  • Heeft het bruidspaar specifieke cadeauwensen?
  • Waaraan kunnen gasten jou herkennen op de trouwdag, zodat ze dan eventueel vragen kunnen stellen?
1. Vul je gegevens in

Wanneer je onderstaande velden invult worden deze automatisch ingevuld in de voorbeeldbrief.

2. Bekijk de voorbeeldbrief en vul aan
Lieve gast,

[Namen bruidspaar] kijken al erg uit naar [Trouwdatum]! Op hun trouwdag vieren ze graag in het bijzijn van jou hun liefde voor elkaar. In deze brief lees je wat extra informatie ter voorbereiding op de grote dag.

Ceremonie
De ceremonie vindt plaats in [Locatie ceremonie, bijv. gemeentehuis/kerk] te [Plaats]. Het officiële gedeelte start om [Tijdstip start ceremonie]. Ik wil jullie vragen om uiterlijk {tijdstip} aanwezig te zijn, zodat we het bruidspaar met alle gasten kunnen ontvangen. {evt. extra informatie, bijv. ‘We vormen dan een erehaag’.

[Optioneel: Voordat we naar buiten gaan, is er {Kies: bellenblaas/rijst etc.] bij mij beschikbaar. Dat gebruiken we zodra het kersverse bruidspaar naar buiten komt. Na de ceremonie maken we buiten enkele groepsfoto’s. [Kies: Te voet, Met ieders eigen vervoer, Met busjes] zullen we ons verplaatsen naar de locatie voor de receptie.

Receptie
De receptie wordt gehouden te [Locatie receptie, bijv. een restaurant]. Om [Tijdstip] zullen we hier het bruidspaar welkom heten. Zorg dus dat je uiterlijk [Tijdstip] aanwezig bent. Tijdens de receptie is er de mogelijkheid het bruidspaar te feliciteren. Dit kan [Kies: voor/na] het aansnijden van de bruidstaart.

Diner
Voor het diner verplaatsen we ons [Kies: te voet/per busje/met ieders eigen vervoer] naar [Restaurant]. Daar wacht ons vanaf [Tijdstip] een heerlijk {Aantal}-gangen diner. Heb je dieetwensen, geef dit dan voor [Datum] door aan mij.

{Optioneel:
Tussen de gangen door is er bovendien ruimte voor korte speeches (max. [aantal] minuten). Wil je graag een speech houden over het bruidspaar? Geef dit dan ook uiterlijk {datum} aan mij door. Wil je graag iets anders doen voor het bruidspaar? Bel me dan even, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.}

Opties voor het diner [Voor receptiegasten die niet voor diner zijn uitgenodigd]
In [Plaats] zijn enkele restaurants waar je lekker kunt eten. Het bruidspaar geeft graag wat tips voor waar je tussen de receptie en het feest lekker kunt eten. Aanraders van het bruidspaar zijn bijvoorbeeld [Restaurant 1 en Restaurant 2]. Met [Restaurant] is afgesproken dat gasten van het bruidspaar voor [Prijs] een diner kunnen nuttigen. Wil je daar reserveren, geef dan aan dat je gast bent van het bruidspaar.

Feest
Het feest barst los vanaf [Tijdstip]. In [Locatie feest] zullen de voetjes van de vloer gaan! Zorg dat je er uiterlijk [Tijdstip, bijv. halfuur voordat het bruidspaar arriveert] aanwezig bent, zodat we het bruidspaar feestelijk kunnen onthalen!

{Optioneel:
Tijdens het feest geeft het bruidspaar de mogelijkheid om korte acts op te voeren. Wil jij graag een stukje doen? Geef dan uiterlijk [Datum] aan mij door wat je gaat doen, met wie en welke spullen je hier eventueel voor nodig hebt (microfoon, laptop, beamer etc.).}

Ben je wat minder goed ter been of heb je af en toe een rustpauze nodig van het dansen? Wees gerust: er is ook voldoende plek om te zitten.

Opties voor overnachting
Heb jij na het feest geen zin meer om helemaal terug naar huis te moeten? Bij de feestlocatie in de buurt zitten enkele hotels. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in [Hotel 1] of [Hotel 2]. Deze hotels zijn beide op loopafstand van de locatie. In de wijdere omgeving zijn ook andere overnachtingsmogelijkheden.

Wensen bruidspaar
Het bruidspaar heeft enkele wensen. Zo zouden [Namen bruidspaar] als cadeau het liefst [Benoem cadeau, bijv. een bijdrage voor hun huwelijksreis krijgen].

Ze vinden het prettig om zelf als eerste een foto op social media te plaatsen, dus graag even wachten met het plaatsen van jouw zelfgemaakte foto’s. Heb je foto’s gemaakt die je wil delen met het bruidspaar? Vooral doen, dat zouden ze erg leuk vinden!

[Namen bruidspaar] verzoeken iedereen gekleed te gaan in [Dresscode]. Die dresscode houdt in dat mannen [Beschrijving kledingvoorschriften]. Vrouwen dragen [Beschrijving kledingvoorschriften]

[geheimpje voor het bruidspaar, bijv. kaartjes sturen]
Als ceremoniemeester lijkt het mij leuk om het bruidspaar te verrassen met een leuke actie. Ik verzoek iedereen die daaraan mee wil doen {Verzoek, bijvoorbeeld ‘een kaartje te sturen naar het bruidspaar in aanloop naar de bruiloft’ of ‘hun favoriete reisbestemming te beschrijven. Dat kunnen we samenvoegen tot een reisgidsje en op de bruiloft aan het bruidspaar geven. Graag hoor ik uiterlijk [Datum] of je hieraan mee wil doen’}.

Carpoolen
Voor een aantal gasten is de locatie misschien lastig te bereiken. Als ceremoniemeester wil ik daarom aanbieden voor carpool matchmaker te spelen. Heb jij een plekje over in je auto, of wil je met iemand meerijden? Geef dit dan even aan mij door en geef ook aan waarvandaan je moet komen. Dan kijk ik of er een match gemaakt kan worden!

Doorgeven
Nu je alle informatie hebt gelezen, zet ik nog even op een rijtje wat ik graag van je hoor:

Uiterlijk doorgeven op
Wat?
[Datum1]
Aanwezigheid op bruiloft. Ben je overal bij of kun je slechts een deel bijwonen?
[Datum2]
Speech tijdens het diner
[Datum3]
Stukje tijdens feest (wat, met wie, welke materialen nodig?)
[Datum4]
Bijdrage verrassing bruidspaar
[Datum5]
Dieetwensen diner
[Datum6]
Carpoolen


{Optioneel: Alle bovengenoemde informatie kun je ook terugvinden op de website die het bruidspaar speciaal voor hun trouwdag heeft aangemaakt:
[Website]}

Heb je nog vragen, of wil je iets aan me doorgeven? Dat kan via onderstaande contactinformatie. [Optioneel: Graag alleen voor dringende zaken bellen onder kantooruren.]
[Naam]
[Telefoonnummer]
[E-mailadres, bijv. {bruidspaar]@gmail.com}


Tot [Trouwdatum]!

[Naam]
3. Download de voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief