Voorbeeldbrief open sollicitatie

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie bij een bedrijf, zonder dat je reageert op een openstaande vacature. Je stuurt bijvoorbeeld een open sollicitatie wanneer je dolgraag bij een specifiek bedrijf aan de slag wil, maar er geen functie openstaat die bij jou past. Een open sollicitatie lijkt verder erg op een gewone sollicitatie: je schrijft een motivatiebrief en voegt je cv bij. 

Hoe verstuur je een open sollicitatiebrief?

Een open sollicitatiebrief verstuur je op dezelfde manier als een gewone sollicitatie. Meestal wordt een open sollicitatie per e-mail verstuurd. Verstuur je je open sollicitatie liever via de post, dan kan dat natuurlijk ook. 

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Bij een open sollicitatie heb je geen vacaturebeschrijving die je kunt gebruiken om je motivatie te onderbouwen. Toch beschrijf je ook bij een open sollicitatie in je motivatiebrief waarom je bij het bedrijf wilt werken, wat jouw sterke punten zijn en wat je het bedrijf te bieden hebt. Hieronder lees je een voorbeeld van een goede motivatiebrief die je kunt gebruiken bij jouw open sollicitatie. Je kunt uit de voorbeeldbrief ook een goede openingszin halen of geschikte voorbeeldzinnen halen. 

Wat staat er in ieder geval in je motivatiebrief?

  • Waarom je bij de betreffende organisatie wil werken
  • De afdeling waarop je wil werken
  • Waarom je bij de organisatie past
  • Wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf

Wat zou een goede toevoeging zijn om in je brief te vermelden?

  • de functie die je wilt vervullen
  • een verwijzing naar telefonisch contact dat je hebt gehad over de open sollicitatie
  • iemand die je kent werkt bij het bedrijf en heeft je geënthousiasmeerd

Gegevens invoeren

Waarin verschilt een open sollicitatie van een gewone sollicitatie?

  • Bij een open sollicitatie reageer je niet op een vacature
  • Een open sollicitatie is meer gericht op het bedrijf waar je aan de slag wilt
  • Verstuur je een open sollicitatie, dan kan je zelf een functie voorstellen waarin je jezelf ziet werken bij het bedrijf
1. Vul je gegevens in

Wanneer je onderstaande velden invult worden deze automatisch ingevuld in de voorbeeldbrief.

2. Bekijk de voorbeeldbrief en vul aan
[Naam]
[Adres]
[Postcode en woonplaats]

[Naam organisatie]
[Optioneel: t.a.v. de heer/mevrouw ….]
[Adres]
[Postcode en vestigingsplaats]

[Plaats], [verzenddatum]

Betreft: open sollicitatie [functie]


Geachte heer, mevrouw,

Om mijn ambities waar te maken, ben ik op zoek naar een nieuwe functie. Werken voor [bedrijf] spreekt mij heel erg aan, maar ik vond op uw website geen vacature die op mij aansluit. Omdat ik graag aan de slag ga voor de afdeling [afdelingsnaam] {optioneel: als [functie], stuur ik u deze open sollicitatie. [optioneel: Na telefonisch contact met {naam en evt. functie] werd ik alleen maar enthousiaster / Met [naam en functie], die ik ken van [toelichting], sprak ik over werken bij [bedrijf]. Dat heeft me des te enthousiaster gemaakt.}

Mijn motivatie om te werken voor [bedrijf] komt voornamelijk voort uit het feit dat het bedrijf bekendstaat als [kenmerk van bedrijf, bijv. vooruitstrevend, duurzaam, dynamisch]. In een dergelijke omgeving kom ik erg goed tot mijn recht. [onderbouwing over waarom je tot je recht komt, bijvoorbeeld aan de hand van een eerdere functie of karaktereigenschap].

Momenteel ben ik [huidige functie] bij [huidige werkgever], waarbij ik mij met name richt op [beschrijving belangrijkste werkzaamheden en waarom die aansluiten op de functie/afdeling]. Ook houd ik me bezig met [beschrijving andere werkzaamheden en waarom die aansluiten op vacature]. Ik verwacht dat deze vaardigheden erg goed aansluiten op werkzaamheden bij [bedrijf].

Ik kijk er erg naar uit aan de slag te gaan als [functietitel] bij [organisatie]. Niet alleen om mijn eerdere ervaring toe te passen, maar ook om verder te leren. Ik wil me blijven ontwikkelen en bedreven worden in [benoemen vaardigheid].

Ik zou graag mijn motivatie in een persoonlijk gesprek toelichten.


Met vriendelijke groet,

[Naam]
3. Download de voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief