Voorbeeldbrief afwijzing sollicitatie (na gesprek)

Voor een openstaande functie bij je organisatie heb je met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd. Eén van de sollicitanten heeft je voorkeur. De andere kandidaten kan je nu een afwijzing sturen. Onderstaande brief kan je daarbij gebruiken. Je kunt de tekst gewoon per mail sturen.  

De voorbeeldbrief is geschikt voor afwijzing van kandidaten in de fase na een eerste gesprek. Ook na een tweede gesprek of bijvoorbeeld een assessment is deze brief te gebruiken.

Gegevens invoeren

Wat verwacht een sollicitant te horen na een gesprek?

  • Sollicitanten zijn nieuwsgierig: ze willen meteen bij het openen van de mail of brief weten of ze wel of niet aangenomen zijn
  • Wat vond je van het gesprek?
  • Een sollicitant die je hebt gesproken, vindt het vaak fijn om de mogelijkheid tot persoonlijke toelichting te krijgen. Vermeld daarom je contactgegevens
1. Vul je gegevens in

Wanneer je onderstaande velden invult worden deze automatisch ingevuld in de voorbeeldbrief.

2. Bekijk de voorbeeldbrief en vul aan
Geachte [Naam sollicitant],

Onlangs heeft u bij [Organisatie] gesolliciteerd en hebben wij een sollicitatiegesprek gevoerd. Tot onze spijt moeten we u echter laten weten dat wij de voorkeur gaven aan een andere kandidaat. Wij zijn van mening dat de werkervaring en het profiel van de andere kandidaat net wat beter aansluit op de functie en onze organisatie.

Desondanks vonden wij het een prettig gesprek met u, waarin u uw motivatie en competenties duidelijk overbracht. Wij stellen uw interesse in [Organisatie] zeer op prijs en wensen u veel succes bij andere sollicitatie.

Mocht u toelichting op onze keuze wensen, dan kunt u contact met mij opnemen via onderstaande gegevens.

Met vriendelijke groet,

[Naam]
[Optioneel: e-mailadres]
[Optioneel: telefoonnummer]
3. Download de voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief