Voorbeeld interne sollicitatiebrief

Je hebt een gave interne vacature gezien, bijvoorbeeld voor manager of teamleider. Dat zou een mooie vervolgstap in je carrière zijn. Nu nog die functie toegewezen krijgen. De eerste stap daartoe is het schrijven van een interne sollicitatiebrief.

Een motivatiebrief schrijven voor een interne sollicitatie lijkt erg op solliciteren op een vacature voor een externe functie. Toch zijn er enkele verschillen. Zo kan het zijn dat je degene bij wie je solliciteert al kent en weet het bedrijf veel meer over je dan bij een gewone sollicitatie.

Als je degene kent waaraan je de interne sollicitatiebrief richt, kun je een wat meer informele toon gebruiken. Je kunt je brief bijvoorbeeld beginnen met: ‘Geachte {heer/mevrouw + achternaam}, beste {voornaam},’.

Gebruik onderstaand voorbeeld om intern te solliciteren voor een andere functie.

Gegevens invoeren

Waarin verschilt een interne sollicitatie van een gewone sollicitatie?

  • De werkgever kent jou en weet wat je huidige functie inhoudt
  • Je kunt meer benadrukken hoe je verder zou groeien in een nieuwe functie en daarmee nog meer toegevoegde waarde hebt voor het bedrijf

 

1. Vul je gegevens in

Wanneer je onderstaande velden invult worden deze automatisch ingevuld in de voorbeeldbrief.

2. Bekijk de voorbeeldbrief en vul aan
[Naam]
[Adres]
[Postcode en woonplaats]

[Naam organisatie]
[Optioneel: t.a.v. de heer/mevrouw + naam]
[Adres van de organisatie]
[Postcode en vestigingsplaats]

[Plaats], [Verzenddatum]

Betreft: interne sollicitatie [Functie]


Geachte heer, mevrouw,

Onlangs werd mij duidelijk dat de afdeling [Naam afdeling] op zoek is naar een [Functie van interne vacature]. Die functie is mij op het lijf geschreven. In overleg met [Kies: mijn teamleider/manager/afdelingscoördinator/enz. + naam] besloot ik deze interne sollicitatiebrief te schrijven.

Ik werk al [Aantal] jaar met veel plezier bij [Organisatie]. Momenteel zet ik mij met veel enthousiasme in als [Huidige functie]. Daarbij richt ik me met name op [Beschrijving van belangrijkste werkzaamheden]. Toch merk ik dat mijn ambitie verder reikt dan mijn huidige functie.

In de rol van [Functie van interne vacature] kom ik beter tot mijn recht. Door mijn ervaring met [Toelichting van waarom de functie bij je past en waarom je er goed in zou zijn, aan de hand van vroegere functies/studies/persoonlijkheid/vaardigheden].

Ik heb erg veel zin om aan de slag te gaan als [Functietitel] bij [Organisatie]. Niet alleen om mijn eerdere ervaring toe te passen, maar ook om verder te leren. Ik wil me blijven ontwikkelen en bedreven worden in [Benoemen vaardigheid].

Voor meer informatie over hoe ik presteer als [Huidige functie], kunt u contact zoeken met [Kies: mijn teamleider/manager/afdelingscoördinator/enz. + naam]. Ik zie ernaar uit in een persoonlijk gesprek mijn motivatie toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

[Naam]
3. Download de voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief